• Voor een vrij en beweeglijk lichaam
  • Voor de behandeling van fysieke (pijn)klachten en ongemakken
  • Acute en chronische (pijn)klachten
  • Sinds 2014
  • Meer dan 17.500 behandelingen

LongenNek-, schouder- en rugklachten na operaties of ontstekingen in de borstkas – de longen

In de borstkas bevinden zich de longen, het hart en de slokdarm. Deze drie organen hebben elk op hun eigen manier invloed op de bewegelijkheid van de borstkas, nek en schouders. Bij mechanische problemen van deze organen, die het gevolg kunnen zijn van ontstekingen of operaties, kan dit leiden tot klachten rondom de borstkas, het borstbeen, de schouders, de rug, de nek of klachten tussen de schouderbladen.

De longen

Het longen bevinden zich, samen met het hart en de slokdarm, in de borstkas. De longen hebben op hun eigen manier invloed op de bewegelijkheid van de borstkas, nek en schouders. Om de longen heen bevinden zich twee vliezen: een binnenste vlies (viscerale pleura) dat over het longweefsel ligt en een buitenste vlies (parientale pleura) dat vastzit aan de binnenzijde van de ribben en achterzijde van het borstbeen. Tussen de vliezen bevindt zich dun laagje vocht waardoor er beweging mogelijk is tussen de beide bladen tijdens het ademhalen. De bovenzijde van de longen zijn ‘opgehangen’ via bandjes (ligamentum cervicopleurale) en een aantal kleine nekspiertjes (mm. scaleni) aan de lage nekwervels (C6 en C7). De onderzijde van de longen zitten vast aan het middenrif), ook wel het diafragma genoemd. Dit is tevens de hoofdinademingsspier.


Tijdens rust zorgt het middenrif voor de inademing. Het zakt en de lage ribben draaien naar achteren. Dit vergroot de inhoud van de borstkas waardoor er lucht in de longen gezogen wordt. De uitademing gaat passief, het kost geen energie. Het middenrif ontspant en stijgt weer. Bij (sport)inspanning worden ook de hulpademhalingspieren aan het werk gezet: alle ribben bewegen mee en het borstbeen beweegt naar voren en naar boven toe. Dit leidt tot een nog grotere inhoud van de borstkas waarmee er meer lucht in de longen kan komen. Hoe beter deze bewegingen allemaal kunnen worden uitgevoerd, hoe effectiever de totale ademhaling is en hoe beter de persoon kan functioneren.


Wanneer het longweefsel of direct omliggend weefsel beschadigd is geweest na bijvoorbeeld een longontsteking, bronchitis, bij astma of het inademen van (tabaks)rook kan daar littekenweefsel vormen. Littekenweefsel is minder elastisch waardoor het weefsel een deel van zijn bewegelijkheid verliest. Hierdoor zou een deel van de longen zich minder goed kunnen vullen tijdens het inademen, de vliezen zouden minder goed kunnen van elkaar glijden en/of de aanhechtingsplaatsen van de longen zouden kunnen gaan ‘trekken’.

Dit kan tot leiden tot ongemakken, zoals het gevoel krijgen van minder lucht of in elkaar gezakt zitten. Maar ook een pijnlijk borstbeen, zeurende spieren tussen de schouderbladen en rug, klachten aan de lage ribben of schouder(s).

Het gevoel van minder lucht hebben en in elkaar gezakt zitten, kunnen het gevolg zijn van de mechanische beperkingen van het longweefsel. Een pijnlijk of zeurend gevoel rondom het borstbeen en tussen de schouderbladen zijn klachten die kunnen horen bij problemen van de longvliezen. Vaak blokkeren ook een aantal ribben die de klachten scherper van aard maken. Klachten aan de lage ribben behoren meestal tot mechanische problemen van het middenrif. Lage nekklachten kunnen veroorzaakt worden door spanningen op het opgangsysteem van de longen.

Tijdens het osteopathische bewegingsonderzoek, waarbij de beide zijdes met elkaar vergeleken worden, komen deze mechanische problemen aan het licht. Wanneer bijvoorbeeld de ophanging van de rechterlong beperkt is, zou het kunnen zijn dat het hoofd minder goed naar links kan buigen: de nekwervels worden naar rechts vastgehouden en kan leiden tot blokkades van deze wervels. Het hoofd zou ook minder goed naar rechts kunnen draaien door verkrampte spieren. Daarnaast zou u de rechterarm minder goed naar voren kunnen tillen, doordat de borstkast slechter gelift wordt en deze beweging tegenhoudt. Dit heeft veel gevolgen voor alle spieren in de schouder: een pijnlijke schouder, impingement, frozen shoulder en artrose kunnen (uiteindelijk) het gevolg zijn. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele testen die Axis Osteopathie kan uitvoeren tijdens een lichamelijk onderzoek.

Ter hoogte van de ribben kunnen ook verschillende mechanische problemen optreden. Wanneer er een of twee ribben veel van deze mechanische beperkingen probeert op te vangen, kan het gebeuren dat deze blokkeert. Dit kan aan de achterzijde een pijnlijke rug geven. Aan de voorzijde waar de rib vast zit aan het borstbeen, kan dit leiden tot een syndroom van Tietze.

Uiteraard moeten alle ontstekingen in de borstkas volledig hersteld zijn voordat het zinvol is om te starten met een osteopathisch onderzoek en een behandeling.

Waar in het lichaam en hoe sterk deze mechanische beperkingen zijn, verschilt per persoon. Daarom onderzoekt Axis Osteopathie het gehele lichaam. Hierdoor komt de oorzaak van uw nek-, schouder of rugpijn aan het licht en wordt u behandeld waar dit nodig is. De vele technieken die toegepast kunnen worden, worden uiteraard aangepast op u persoonlijk. Of u jong of oud bent, gezond of kwetsbaarder. Hierdoor krijgt u altijd een veilige en effectieve behandeling en merkt u snel resultaat!

Het is momenteel erg druk bij ons, waardoor wij u vriendelijk verzoeken om uw afspraak online in te plannen. Mochten we eerder dan uw geplande afspraak ruimte krijgen, dan zullen we contact met u opnemen om de afspraak te vervroegen.

Indien u op zeer korte termijn een afspraak nodig heeft, vragen wij u telefonisch of per WhatsApp contact op te nemen met het verzoek tot het inplannen van een urgent consult. Dan proberen we u (of uw kind(je)) vandaag, morgen of overmorgen in te plannen. Voor overige vragen staan wij bij voorkeur via de app voor u klaar.

Hartelijk dank voor uw begrip en geduld!