• Voor een vrij en beweeglijk lichaam
  • Voor de behandeling van fysieke (pijn)klachten en ongemakken
  • Acute en chronische (pijn)klachten
  • Sinds 2014
  • Meer dan 17.500 behandelingen

Nekklachten

Pijn in de nek

De nek is een bijzonder gebied om te behandelen. De nek draagt en stuurt het hoofd. De nek bestaat uit 7 wervels en kan onderverdeeld worden in drie gebieden: hoog, midden en laag.

De hoge nek bestaat uit twee wervels C1 (de atlas) en C2 (de axis). Een belangrijke functie van dit gebied is het draaien waarbij het hoofd met deze wervels meedraait. Van anatomisch belang is om te weten dat vanuit deze twee wervels de nervus vagus ontspringt. Deze zenuw is de communicatielijn tussen diverse organen (zoals lever, maag en darmen) en de hersenen. Alle signalen tussen deze organen en hersenen verlopen via deze zenuw.

Wanneer deze communicatielijn overprikkeld raakt, raakt ook het gebied waaruit deze zenuw ontspringt overprikkeld waardoor de spanning van de spiertjes hoger wordt. Zodoende verliezen de hoge nekwervels hun bewegelijkheid. Dit kan gepaard gaan met dat het draaien van het hoofd naar één bepaalde zijde minder goed gaat of pijnlijk is.

Ook het middelste deel van de nek (C2, C3 en C4) heeft een zenuw die erg belangrijk is: de nervus phrenicus. Deze zenuw is de communicatielijn tussen het middenrif en de hersenen. Alle signalen en processen die afspelen rondom het middenrif zal via deze zenuw naar de hersenen geleid worden. Overprikkeling van deze zenuw zal leiden tot overprikkeling van het gebied in het midden van de nek en een vergelijkbaar proces zoals hierboven beschreven staat treedt op rondom het midden van de nek.

Gevolgen van deze bewegingsbeperkingen en verhoogde spierspanning kunnen zijn, dat er niet alleen lokaal nekpijn maar ook (spierspannings)hoofdpijn of schouderklachten zich kunnen ontwikkelen. Een osteopaat zal daarom niet alleen de nek gaan behandelen, maar gaan uitzoeken wáárom één van deze zenuwen overprikkeld geraakt is en welke structuur daarvoor verantwoordelijk is. Zo wordt de oorzaak van de nek(pijn)klachten behandeld!

Waar vindt u ons?

Axis Osteopathie is gevestigd in Assen (Drenthe, Assen Noord, wijk Marsdijk) en in Gorredijk(Friesland). Door deze twee vestigingen is de bereikbaarheid van de Axis Osteopathie groot en gemakkelijk.

Zo is Axis Osteopathie Assen eenvoudig bereikbaar vanuit Vries, Tynaarlo, Zuidlaren, Annen, Gieten, Borger, Rolde, Appelscha, Smilde, Hooghalen en Beilen.

Vanuit Jubbega, Donkerbroek, Oosterwolde, Olderberkoop, Heerenveen, Drachten en Beetsterzwaag is Axis Osteopathie Gorredijk op korte afstand en zo eenvoudig te bereiken.

Heeft u pijn in de nek en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.