• Voor een vrij en beweeglijk lichaam
  • Voor de behandeling van fysieke (pijn)klachten en ongemakken
  • Acute en chronische (pijn)klachten
  • Sinds 2014
  • Meer dan 17.500 behandelingen

Waarom osteopathie wat Axis Osteopathie voor u kan betekenen

Een osteopaat zoekt binnen alle weefsels en structuren van het lichaam naar de grondoorzaak van een ongemak of (pijn)klacht. De oorzaak van een ongemak of (pijn)klacht is vaak een bewegingsbeperking van een orgaan, van gewrichten of een optelsom van bewegingsbeperkingen van verschillende gewrichten en/of organen. De vijfjarige vervolgstudie osteopathie in combinatie met een doorgaans paramedische (fysiotherapie) opleiding en uitgebreide praktijkervaring maakt dat een osteopaat goed in staat is een gedegen onderzoek te verrichten en kan bepalen of een klacht osteopathisch behandeld kan worden. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt er altijd verwezen naar de huisarts of geadviseerd om de hulpvraag neer te leggen bij een andere (para)medische discipline.

Behandelingsvoorbeeld

Wanneer er bijvoorbeeld een patiënt met rugklachten aan de rechterzijde bij een osteopaat komt, wil deze ten eerste precies weten welke structuur de pijn geeft. Dit kan bijvoorbeeld een bandje zijn die het bekken met het heiligbeen verbindt. Ten tweede wil de osteopaat weten waarom deze structuur klachten geeft. Wanneer uit het bewegingsonderzoek blijkt dat het rechterbekken naar voren vast zit, weet de osteopaat dat op dit bandje te veel spanning staat en daarom pijn geeft. Hierna zoekt osteopaat naar de spier die hiervoor verantwoordelijk is redenerend vanuit de verschillende mogelijke oorzaken. Eén van deze verantwoordelijke spieren is de iliacus (darmbeenspier). Deze spier kan verkorten door een litteken in de buik, bijvoorbeeld door een eerder doorgemaakte blindedarmontsteking en bijkomende operatie. De osteopaat behandelt daarom eerst het litteken en de omgeving hiervan om zo de darmbeenspier vrij kunnen laten bewegen. Via deze uitgebreide en zorgvuldige behandeling, gericht op de oorzaak van uw klacht, verdwijnt zo de pijn van het bandje.

Een behandeling van de blindedarm heeft ook invloed op de beweeglijkheid van de darmen zelf. Zodoende kunnen ook darmklachten, zoals obstipatie, een prikkelbare darm of voedingsopname stoornissen verbeteren. Een verbeterde opname van voedingsstoffen en uitscheiding van ‘afval’ van het lichaam leidt uiteindelijk tot een kwalitatief sterker en gezonder lichaam zonder rugklachten.

In het bovenstaande voorbeeld wordt een doorgemaakte blindedarm ontsteking als oorzaak van de rugklachten genoemd. Ook andere operaties, denk aan een keizersnede of ontstekingen van bijvoorbeeld de galblaas of nierbekken of maagzuur zijn een van de vele mogelijke oorzaken van rugklachten. Door u als persoon centraal te stellen en de werkelijke oorzaak van uw ongemak of (pijn)klacht te behandelen wordt uw welzijn verbetert.